Eka - en hyllning till Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad 1925-1954

Beställning av Katrineholms kommun. Skulptör Ann-Charlott Fornhed 2017.

Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad startades av kvinnorna på fotografiet: Elisabeth Tamm tillsammans med Ada Nilsson, Honorine Hermelin, Elin Wägner och Kerstin Hesselgren. Där utbildades tusentals av Sveriges kvinnor, som 1921 fått rösträtt, till samhällsdeltagande på lika villkor i politiken. Skolan var partipolitiskt och religöst obunden.

"Skolan vill ge sitt bidrag i arbetet för att bakom vårt medborgarskap måtte stå självständiga och ansvarsfyllda människor. Skolan... samla(r) människor från olika arbetsfält och livsområden, från landsbyggd och städer, till gemensamma studier och ömsesidigt utbyte. Den vill söka sambandet mellan handens, hjärnans och hjärtats arbete, mellan hemmets värld och samhället, mellan den enskilde och det allmänna." Ur prospektet för Kvinnliga medborgarskolan i Fogelstad 1925

"Att arbeta för ett bättre samhälle kan liknas vid att ute på havet kasta sig i en våg så väldig, att den skulle dränka den som försökte simmande ta sig i land, om inte en vänlig delfin kom till hjälp och tog den drunknande på sin rygg." Honorine Hermelin, skolans rektor 1925-1954

Med hänvisning till detta tema bildades ”Den vänliga delfinens orden”. Kvinnorna som gått igenom kurserna på Fogelstad fick en liten blå delfin i emalj att fästa på rocken, så att de kunde känna igen varandra då de möttes i andra sammanhang. En sådan "pinn" kan beskådas i Sörmlandsrummet på biblioteket Ängeln i Katrineholms Kulturhus här intill, och delfinen återspeglas även i skulpturens fundament.

"Hur långt har vi kommit?" Efter ide från Kulturföreningen Fogelstads måttband ringlar sig en historisk tidslinje över fundamentet. I rundeln på marken återfinns många viktiga ledord som inspirerade Kvinnliga medborgarskolan vid Fogelstad.

QR-code>>